Tuesday, 27 May 2014

Bila Diri Bertuhankan Nafsu Amarah.

Nafsu memang ada dalam setiap makhluk.

Nafsu , dah tentu mendorong pemiliknya melakukan kerosakan. Kerosakan rohani dan boleh jadi jasmani. Nak ditekankan di sini ialah nafsu AMARAH.

Jiwa yang kacau , ditambah pula surrounding yang merimaskan. Bila muncul sesuatu yang tak kena , memang mudah rasa amarah tu datang.

Sifat marah ibarat API dalam jasad.

Jika kita perhatikan anggota bomba dalam tugas mereka memadamkan api , tak ada yang menggunakan api juga untuk padamkan api yang marah lagi merah tu. Dah tentu mereka menggunakan AIR.

Jadi dengan mudah kita tahu apa dia material atau bahan yang boleh padamkan API iaitu AIR.

API ✘AIR.

AIR ?

API = MARAH.
AIR = ?

Ibaratkan AIR ni dengan sifat yang mulia yakni SABAR.

Jadi AIR = SABAR

Banyak tempat dalam Al-Quran Allah berfirman tentang SABAR. Salah satunya dalam surah ALBAQARAH , innallaha ma'assoobireen. Maksudnya , 'Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar'.

Perlu kita ingat , nafsu amarah ni dapat sokongan padu daripada SYAITAN LAKNATULLAH. Ibarat kita memboikot barangan ISRAEL , boikot jugalah apa jua sokongan mahupun tajaan daripada SYAITAN. Mereka sekufu.

" Cakap senang lah. Cuba kau yang kena. Baru kau tahu tahap mana kau boleh bersabar. "

Memanglah cakap senang , dan praktik tu susah. Susah lah jika kau nak perkara tu jadi susah. Ini semua atas kehendak kau jugak.

Kalau tak ada yang bercakap , lagi tiada lah yang praktik.

Sungguh , kalau nak kenal sifat seseorang , lihatlah waktu dia marah. Macam mana dia mengawal amarahnya. Orang kuat bukan yang boleh angkat berat , tu kuat dari segi fizikal ataupun luaran. Tapi kalau dari segi dalaman , tengoklah orang yang mampu menahan kemarahannya.

Renungkan.

.THEMUKHLI9EEN.

No comments:

Post a Comment

Cadangan, teguran dan kritikan?